Kako pravilno ravnamo z nakitom, da ostane dolgo lep?

Nakit hranite izven vlažnih prostorov ter ločeno od ostalega nakita. Nakit si nadenemo šele po uporabi raličnih kozmetičnih preparatov. Ob pravilnem shranjevanju in negi bo vaš nakit ohranil sijoč videz še dolgo časa.

Še posebej se izogibajte: raznim kemikalijam, moćnim čistilom, parfumom, kremam, grobim krtačam ...

Kako skrbeti za srebrni nakit?

Pravilna nega srebra zagotavlja, da bo vaš nakit vedno sijoč in lep.


Če imate kisel tip kože, lahko izdelek iz srebra potemni precej hitro. Zato vam svetujemo dodatno plast - rodiniranje nakita, ki proces temnenja srebra preprečuje.


Srebrni nakit hranite v hladnem in suhem prostoru. Tako kot vsak nakit iz žlahtne kovine, morabiti  tudi vsak kos srebrnega nakita biti shranjen samostojno. Če boste več kosov nakita naložili skupaj, kjer se bodo drgnili drug ob drugega, se bodo na nakitu kmalu pojavile praske.

Ko srebrnega nakita ne nosite, je najbolje, da ga hranite v tesno zaprti plastični vrečki. Ob stiku z zrakom namreč hitreje potemni.

Nakita ne izpostavljajte močni sončni svetlobi, velikim temperaturnim razlikam in povečani vlažnosti, zaščitite ga pred mehanskimi poškodbami kot so udarci in praske. Nanj ne razpršujte parfuma in ne nanašajte kreme. Odstranite ga, ko se kopate v morju ali klorirani vodi. Priporočamo, da tudi med uporabo čistil ali drugih kemikalij nakita ne nosite, saj ga lahko določene substance (napr. belilo) razbarvajo in trajno poškodujejo.

Kaj storiti, če srebro potemni?

Tako kot druge žlahtne kovine, lahko tudi srebro s časom oksidira (potemni), če ga nosimo ali pa je bilo shranjeno v embalaži. vendar ga je dokaj enostavno očistiti.

To je mogoče preprečiti za dlje časa z rodiranjem srebra, s katerim preprečimo direkten stik s srebrom škodljivim zunanjim vplivom. Vendar se tudi rodij sčasoma obrabi.

Tvoj nakit je mogoče potemnel, pozelenel, rjavi in še kaj. Vse to še ne pomeni, da izdelek ni iz pravega srebra, le pravilno ga nisi negoval/a. Vseeno pa zato ni za v smeti, potrebno ga je le očistiti, kar ti lahko opravi zlatar v vsaki zlatarni, lahko pa tudi sam/a doma.

Priporočamo, da redno čistite prstne odtise in svetle madeže s srebrno krpo. Za odstranitev prstnih odtisov, olj in umazanije, dodajte majhno količino blagega tekočega mila v pol skodelice mlačne vode, nakit namakajte 2-3 minute, temeljito sperite s čisto vodo in popolnoma posušite.

Ko srebro potemni je pomembno, da ga očistite s srebrnim polirnikom. Najbolje bo, da uporabljate izdelke za čiščenje pri znanih proizvajalcih izdelkov za nego srebro, kajti nekateri slabši produkti lahko povzročijo praske na nakitu.

Nasveti za čiščenje nakita:

S pomočjo jedilne sode. V posodico nalijte dva decilitra vode, dodajte dve žlički jedilne sode in žličko soli. Vodo zavrite. Posodo odstavite in vanjo položite nakit, ki potrebuje čiščenje. Počakajte približno 15 minut, nato pa okrasje vzemite iz tekočine, ga sperite pod čisto vodo in posušite.

S kisom. Srebro namočite v alkoholni kis, počakajte 20 minut ter ga nato zdrgnite z nežno krtačko, namočite še v topli vodi ter ga na koncu samo še obrišite z mehko brisačo.

Z zobno kremo. Pisali smo že, da je srebrn nakit povsem mogoče očistiti z zobno pasto. Natrite z njo verižice, prstane in uhane, jih malce zdrgnite s prsti, ter jih nato splaknite in pustite, da se povsem posušijo.

Z blagim pralnim praškom. Malce tekočega, takšnega brez fosfatov dodajte dvema decilitroma vroče vode, v mešanico potopite srebro in z mehko krpo zbrišite vaš nakit. Na koncu ga splaknite in pustite, da se posuši.


Z aluminijasto folijo. na dno skodelice položite kos aluminijaste kuhinjske folije, nanjo položite srebrn nakit, dodajte sol in vse skupaj prelijte z mlačno vodo. Srebro se bo v trenutku zasvetilo!

Najboljši način, da preprečite potemnitev nakita je, da ga nosite!

Vendar pozor
: ne nosite srebrnega nakita v klorirani vodi ali pri čiščenju stanovanja (predvsem se izogibajte belilom in sredstvom, ki vsebujejo amoniak).

Zlat nakit

Ker je zlato mehka zlitina, lahko kljub skrbnemu nošenju dobi praske. Zato je priporočljivo, da vsaj enkrat na leto odnesete zlate izdelke na čiščenje in poliranje zlatarju. Izdelki bodo dobili nov sijaj in izgledali kot novi.

Nakit pa se lahko tudi umaže in zgubi lesk. Čisto zlato sicer ne oksidira, vendar je premehko in ni uporabno za nakit. Nakit zato izdelujejo iz zlitin zlata s primesmi drugih kovin, ki zlitini dodajo trdnost in določijo barvo.
Veliko lahko storite sami, tako, da pravilno skrbite za svoj nakit.

Za čiščenje lahko uporabite posebne mehke krpe,  voda, milnica ali detergent za pomivanje posode.

Ne uporabljajte grobih krtač, da nakita ne opraskate.

Če imate rodiniran nakit, to je zlato ali srebro, prevlečeno s tanko plastjo rodija, je to sicer sijajno na pogled, toda zelo občutljivo, zato ga ne drgnite. Po določenem času (glede na nošenje) vam bo moral zlatar ponovno obnoviti površino s postopkom elektrolize.

Ko zlatega nakita ne nosite, ga hranite v originalni embalaži ali mehkih vrečkah iz blaga. Tako bo vaš nakit najbolje zaščiten.

Material iz katerega izdelujemo naš nakit:

14 karatno rumeno Zlato pozlačeno čez Srebro 925/000 (brez Niklja).

14 karatno belo Zlato pozlačeno čez Srebro 925/000 (brez Niklja).

14 karatno rose Zlato pozlačeno čez srebro 925/000 (brez Niklja)

Srebro 925/000 (brez Niklja).

14 karatno rumeno Zlato 585/000

14 karatno belo Zlato 585/000

Označevanje nakita

http://www.mirs.gov.si/si/storitve/preskus_in_oznacitev_izdelkov_iz_plemenitih_kovin/oznake_izdelkov_iz_plemenitih_kovin/